Hoe te beginnen met kitesurfen

Wat is kitesurfen?

Wat is kitesurfen? Welnu, een woordenboekdefinitie zou het waarschijnlijk opsommen als “een oppervlaktewatersport die de wind gebruikt om een berijder door het water te trekken op een klein kiteboard”, maar dat mist echt het punt. Bij kitesurfen draait alles om de berijder die een vlieger gebruikt en zijn kracht om deze over het wateroppervlak te leiden volgens hetzelfde basisprincipe als zeilen. De rijder is aan de vlieger bevestigd via een harnas dat balans en controle geeft over de richting en snelheid van de vlieger. Je kunt kitesurfen op de meeste open wateren die diep of ondiep, kalm of ruig kunnen zijn en indien mogelijk met een constante wind tussen de 8 en 50 knopen.

Vaardigheden

Om te kunnen kitesurfen heb je bepaalde vaardigheden nodig. De eerste en waarschijnlijk belangrijkste is het vermogen om te vliegen en de vlieger te besturen, wat je belangrijkste Kitesurfspot The Hague voortstuwingsbron is. Zodra de vaardigheid om met de vlieger te vliegen onder de knie is, moet de rijder leren hoe hij op het bord moet rijden en de vlieger gebruiken om hem over het wateroppervlak voort te stuwen door de vlieger consistent in de juiste zone te laten vliegen om voldoende kracht te produceren om zowel de rijder als het kiteboard voort te stuwen .

Als de berijder eenmaal efficiënt is geworden in de basis, kunnen ze meer complexe manoeuvres proberen, zoals sprongen en trucs. Vanwege de aard van de sport en de bijbehorende vrijheid is er geen limiet aan de reikwijdte van de manoeuvres en trucs die kunnen worden bereikt.

Het is de moeite waard erop te wijzen dat kitesurfen gevaarlijk kan zijn voor zowel de kitesurfer als andere gebruikers van het water en de omliggende gebieden, met dit in gedachten is het essentieel dat mensen die geïnteresseerd zijn in de sport eerst professionele lessen volgen bij een kitesurfschool.

Apparatuur

vliegers

Laten we eerst eens kijken naar de vlieger zelf, het is zeker niet zo’n plastic en bamboe waarmee je als kind op het strand speelde. Bij kitesurfen is de vlieger het voortstuwingsmiddel, het is de motor en moet wind kunnen grijpen. Om dit te bereiken gebruikt de vlieger een raamwerk om stijfheid toe te voegen, het raamwerk is vaak gemaakt van opblaasbare buizen, stevige latten of een dubbele laag stof. Dit geeft de vlieger een celopstelling die helpt om een vaste vorm te behouden. Opblaasbare vliegers komen vaker voor omdat ze worden beschouwd als gemakkelijk opnieuw te lanceren na een crash in het water.

Bedieningsbalk

De meeste vliegers worden bestuurd door staven die een “depower” -systeem bevatten dat de hoek van de vlieger met de wind verkleint, waardoor minder wind wordt opgevangen en het vermogen wordt verminderd. Bars zijn ook geschikter om met één hand te berijden, wat de kitesurfer meer ruimte geeft bij het uitvoeren van trucs en sprongen.

Het verbinden van de stang met de vlieger wordt bereikt door een systeem van lijnen vervaardigd uit niet-rekbare materialen. Het aantal lijnen en de complexiteit varieert afhankelijk van het type vlieger, maar normaal gesproken zijn er 4 of 5 lijnen met een typische lengte van 23 meter.

harnas

Kitesurf harnassen zijn er in verschillende vormen, stoelen met beenlussen, taille of vest. Het harnas wordt aan de stuurstang bevestigd en neemt het grootste deel van de spanning die via de vliegers wordt uitgeoefend, van de armen van de berijder af.

Het bord

Er is een grote verscheidenheid aan kitesurfboards op de markt, maar de meest populaire zijn multidirectionele twintip board symmetrische boards. Boards worden geleverd met voetriemen van het type sandaal waarmee de berijder aan het board wordt bevestigd, de berijder kan deze heel gemakkelijk losmaken en bevestigen. Kitesurfplanken hebben een vergelijkbare constructie als snowboards met kernen met hoge compressie en hardere rails.

Andere uitrusting

Een veiligheidshaakmes is naar onze mening een vrijwel vereiste uitrusting, ze kunnen worden gebruikt om verstrikte of vastzittende lijnen door te snijden of om de vlieger los te laten als je veiligheidsharnas het begeeft. U hebt een helm nodig om uw hoofd te beschermen tegen stoten die hersenschuddingen en snijwonden kunnen veroorzaken en de ernst van letsel door botsingen kunnen verminderen.

Gevaar

De meeste ernstige verwondingen die optreden tijdens het kitesurfen zijn te wijten aan het in de lucht worden geslingerd of uit de hand gesleept, wat resulteert in botsingen met harde voorwerpen zoals zand, water, gebouwen en hoogspanningsleidingen. Ja, het is mogelijk om ernstig letsel op te lopen als u met hoge snelheid in botsing komt met water! Opheffen en slepen gebeurt vaak bij extreme weersomstandigheden, dus een goed begrip van het weer is een must.

Je moet altijd een buffergebied hebben benedenwinds van harde of gevaarlijke objecten om jezelf voldoende reactietijd te geven.

Kitesurf nooit alleen, neem altijd een vriend(in) mee en hou elkaar in de gaten.

Krijg eindelijk wat kitesurftraining, het is de enige manier om te beginnen en te genieten van kitesurfen en er zijn tal van geweldige scholen die kitesurflessen aanbieden.